رئیس انجمن علمی مامایی ایران گفت: ما در برخی از استانهای کشور کمبود ماما داریم. نظام سلامت ایران جوری طراحی شده که متخصصین ما بعداز گذراندن دوره طرحشان، دقیقاً از زمانی که مهارت لازم را پیدا میکنند، دیگر نمیخواهند در آن شهرکوچکی که هستند بمانند و کار کنند.
ناهید خدا کرمی رئیس انجمن علمی مامایی ایران در گفتوگو با پایگاه خبری هیچ یک _ در خصوص وضعیت ماماها در بیمارستانهای استانها و شهرهای کوچک گفت: ما در برخی از استانهای کشور کمبود ماما داریم. نظام سلامت ایران جوری طراحی شده که متخصصین ما بعداز گذراندن دوره طرحشان، دقیقاً از زمانی که مهارت لازم را پیدا میکنند، دیگر نمیخواهند در آن شهرکوچکی که هستند بمانند و کار کنند. بلکه میخواهند به مرکز استانها و یا به استان تهران مهاجرت کنند.
وی درباره علت این مسئله بیان کرد: علت این قضیه این است که ما نتوانستیم امکانات لازم را برای ماندگاری آن متخصص در آن شهر یا روستا را فراهم کنیم. بنابراین این افراد ترجیح میدهند پس از آنکه مهارت کسب کردند مهاجرت کنند. ماماها هم همینطور هستند. ماما در یک استان محروم شروع به کار میکنند اما آنقدر برای کارش موانع وجود دارد که ترجیح میدهد مهاجرت کند. برای همین درحال حاضر ما با کمبود نیروی انسانی «ماما» و متخصص زنان و زایمان در شهرستانها مواجه هستیم.
خداکرمی در ادامه تأکید کرد: درحال حاضر جذب «ماما» برای زایشگاهها بسیار کم است. اگر نظام سلامت بتواند رضایت نیروی انسانی خودش را ارزش گذاری کند، میتواند ماندگاریشان را تضمین کند.
وی درخصوص علت جذب کم نیروی «ماما» در زایشگاهها توضیح داد: امروزه کسانی برای نیروی انسانی تصمیم میگیرند که درکی از نیازهای زایشگاهها و افرادی که به زایشگاهها مراجعه میکنند، ندارد. اغلب تصمیم گیران ما مرد هستند. یک مردی که اصلاً تخصصی هم در حوزه زایمان ندارد، نمیداند مادری که ۲۰ ساعت در زایشگاه برای زایمان بستری میشود، به چه اندازه به خدمات نفربه نفر و خدمات حمایتی و تخصصی نیاز دارد.
رئیس انجمن علمی مامایی ایران درباره اهمیت دوران بارداری گفت: مراقبتهای دوران بارداری برای یک زن باردار بسیار اهمیت دارد. در طول بارداری فقط یک ماما میتواند به خوبی از یک مادر باردار مراقبت کند. هیچ زنی را پیدا نمیکنید که در طول باروری خودش یکبار به یک ماما یا مرکز بهداشت مراجعه نکرده باشد تا توسط ماما معاینه شود.
وی در آخر تأکید کرد: بارداری فقط برای زنها نیست بلکه به پسران و پدران ماهم مربوط است. اگر ما بتوانیم از نیروی انسانیمان درست استفاده کنیم و زنان و مردان جامعه را توانمند کنیم اتفاقات خوبی خواهد افتاد. اگر ما از ظرفیتهای نیروی انسانی مان به درستی استفاده کنیم موفق خواهیم بود در غیر این صورت این راه به ترکستان است.