یماری آلزایمر یک اختلال مغزی است که بیش از یک میلیون نفر در ایران به آن مبتلا هستند
پایگاه خبری هیچ یک _ گروه سلامت: از یک پسربچه میپرسند که با شنیدن واژه «آلزایمر» چه چیزی برایت تداعی میشود؟ در پاسخ میگوید: «فراموشی، پیری، از دست دادن و…» وقتی دلیلش را از او میپرسند، پاسخ میدهد: «آخه بابا بزرگ من یه خانواده بزرگ داره که هیچکدوم رو به یاد نمیاره…»بیماری آلزایمر یک اختلال مغزی است که به آرامی حافظه، مهارتهای تفکر و توانایی انجام سادهترین کارها را تضعیف کرده و ذره ذره از بین میبرد. هرساله در سراسر دنیا از جمله کشور ایران، آمار مبتلایان به آلزایمر رو به افزایش است و در حال حاضر این بیماری هفتمین علت مرگ و میر در جهان محسوب میشود.طبق آخرین آمار ارائه شده توسط انجمن آلزایمر ایران، بیش از یک میلیون نفر در کشور به بیماری زوال عقل مبتلا بوده و قریب به ۷۰ درصد از این بیماران به آلزایمر «نوعی زوال عقل» مبتلا هستند.
آنتیاکسیدانها باعث محافظت از سلولها شده و از طریق سمزدایی، آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد در سلولهای عصبی را کاهش میدهند. براساس برخی از مطالعات علمی، مصرف مقدار بالای آنتیاکسیدان در رژیم غذایی میتواند به جلوگیری از ایجاد آلزایمر کمک کند.
به گفته کارشناسان، ابتلا به این بیماری دارای چهار عامل مهم از جمله سیگار کشیدن، چاقی، قندخون بالا و تحصیلات پایین است. گفتنی است که بدن انسان به طور طبیعی برای جلوگیری از این اختلال حافظه، از مولکولهایی به نام آنتیاکسیدان استفاده میکند تا اثرات مضر رادیکالهای آزاد را از بین ببرد.
آنتی اکسیدانها ترکیباتی هستند که هم منشأ درونزا و هم برونزا دارند که معمولاً داخل سبزیها و میوهها و ویتامینها یافت میشود. برخی از مهمترین و بهترین منابع دارای آنتیاکسیدان عبارتنداز:
ویتامین C: ویتامین C موجب کاهش تجمع و رسوب فلزاتی مانند آهن و مس در بدن شده و منجر به محافظت عصبی و بهبود عملکرد شناختی میشود. این ماده مغذی در مواد غذایی مانند فلفل سبز و قرمز، کلم پیچ «پخته شده»، کیوی، توت فرنگی، کلم بروکلی و شاهتوت وجود دارد.
ویتامین E: براساس تحقیقات کارشناسان، ویتامین E میتواند برای کسانی که در مراحل اولیه آلزایمر هستند مفید و سبب به تعویق انداختن پیشرفت بالینی بیماری شود؛ همچنین میتواند از مرگ سلولهای عصبی که در اثر فرآیندهای التهابی رخ میدهد، جلوگیری کند. مواد غذایی دارای ویتامین E شامل جوانه گندم، روغن آفتابگردان، روغن ذرت، روغن سویا، مغزها «بادام، فندق» و دانهها «تخمه آفتابگردان» و… است.
کافئین: مطالعات نشاندادهاند که نوشیدن 3 تا 5 فنجان کافئین در روز، خطر ابتلا به زوال عقل و آلزایمر را کاهش میدهد. در عین حال، مصرف بیش از حد کافئین میتواند باعث عوارض جانبی مانند لرزش، تپش قلب و آریتمی قلبی شود.
زردچوبه: زردچوبه دارای اثر ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی در بدن است و میتواند از سد خونی مغزی عبور کرده و سبب کاهش التهاب در سلولهای عصبی شود.