عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران معتقد است مهمترین اولویت دولت چهاردهم باید تقویت تولید باشد و تمامی سیاستهای اقتصادی باید به گونهای چیده شوند که این مهم محقق گردد.
به گزارش هیچ یک _ چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری حدود یک ماه دیگر قرار است برگزار شود و زودرس بودن این انتخابات بحث مهمی را در خصوص اولویتهای پیش روی دولت آینده در افکار عمومی کلید زده است.
مرتضی افقه، استاد اقتصاد دانشگاه شهید چمران در گفتگو با هیچ یک در پاسخ به این سئوال که مهمترین اولویت پیش روی دولت آتی چیست؟ با تکیه بر اهمیت تقویت تولید، گفت: در حال حاضر تولید در ایران با موانع بسیار مهمی روبروست. اتفاقا ریشهی بحران تورم در ایران نیز به همین مساله برمیگردد و اگر تولید در ایران تقویت شود، بیتردید تورم در کشور مهار خواهد شد.
وی در توضیح این مطلب افزود: تجربه نشان داده اغلب اقتصاددانان برای کنترل تورم به سراغ تقاضا رفتهاند این بدان معناست که مهار نقدینگی را عامل مهم مهار تورم معرفی میکنند. این در حالی است که به اعتقاد من برداشته شدن موانع تولید و رشد آن میتواند منجر به توازن میان عرضه و تقاضا در بازار ایران شود .
به گفتهی وی مهار نقدینگی برای مقابله با تورم آدرس غلطی بود که برخی به دولت داده بودند.
او گفت: متاسفانه در بسیاری دورهها ما شاهد کاهش میزان تولید هستیم و صنایع بسیاری در ایران با بحران جدی تولید روبرو هستند و قادر به استفاده از ظرفیت نصب شده نیستند.
او با اشاره به تداوم تحریم و تاثیر ان بر اقتصاد ایران گفت: به دلیل تداوم تحریمها در بخش واردات با مشکلاتی مواجهیم و برای به حداقل رساندن تاثیر این تحریمها لازم است بروکراسی ناکارامد اداری از بین برود و ساختار اداری و اجرایی در خدمت بسط و توسعهی تولید قرار گیرد.
افقه تاکید کرد: بخش عمدهی تولید ما متکی به واردات است تولید ما چه نیازهای سرمایهای چه نیازهای واسطهای را باید از خارج وارد کند و به دلیل تحریمها و افزایش نرخ ارز، تولید در کشور گران است، از طرف دیگر بخش قابل توجهی از درآمد دولت از نفت تامین میشود و عدم حل بحران تحریم سبب شد که عملا بخشی از نیازهای ارز دولت بیپاسخ بماند.
به گفتهی این استاد دانشگاه تقویت تولید و مهار تورم در میانمدت مشکل کسری بودجه در ایران را حل خواهد کرد . به گفته وی با این دست فرمان ماشین تولید تورم در ایران از کار خواهد افتاد و اقتصاد ایران به آرامشی نسبی دست پیدا خواهد کرد.
باید به دنبال رفع تحریم بود
افقه در بخش دیگری از سخنانش به ضرورت رفع تحریم اشاره کرد و گفت: دولت سیزدهم گمان میکرد میتواند بدون رفع تحریمها مشکلات اقتصادی را حل بکند اما چون توفیقی در این حوزه نیافت ، معیشت مردم با فشار بیشتر روبرو شد . نگاهی به وضعیت قیمتی خدمات نیز نشان میدهد طی دو سال گذشته کالا و خدمات دولتی از جمله اینترنت ، گاز، تلفن و خدمات دیگر با افزایش قیمت مواجه شده است.
او ادامه داد: در عین حال مالیات نیز با رشد مواجه شده که این مساله فشار را بالا میبرد. به این ترتیب دولت آینده اگر کماکان به دنبال رفع تحریمها نرود فشار بیشتری به مردم وارد خواهد شد ، به ویژه اینکه امسال انتخابات امریکا نیز در پیش است و ممکن است یک نفر از حزب جمهوریخواه به خصوص ترامپ روی کار بیاید که در این صورت احتمال تشدید فشارها وجود خواهد داشت و ممکن است تغییر در ریاستجمهوری امریکا سبب شود صادرات نفت ایران با دشواری روبرو گردد.
وی انتخاب کابینهای منسجم و کارا را سومین اولویت مهم دولت برشمرد و گفت: تقویت تولید و رفع تحریم هر دو در گرو انتخاب کابینهای منسجم، مسلط و منضبط است که امیدواریم محقق شود.