با وجودی که خانواده کوچکترین واحد اجتماعی است ولی موثرترین واحد تربیتی وآموزشی محسوب می شود که میتواند منبع تغییرات فردی و اجتماعی و رشد ارزش های انسانی باشد. عملکرد مطلوب خانواده منجر به بهبود روابط عاطفی، روحی، اقتصادی و اجتماعی می شود.
خانواده های امروزی به دلیل تغییر الگوها ، افزایش سطح مصرف خانواد ، عدم همبستگی بین سطوح درآمد و هزینه ها ، اختلاف نسل ها که منجر به تفاوت ارزشها در دیدگاه والدین و فرزندان شده ، تغییرات اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگ و سیاسی با بحران های مختلف روبرود هستند.
مهم ترین مشکلات خانواده های امروزی
تحولات اجتماعی و فکری در دنیای امروز به قدری سریع و گسترده است که ساختار و الگوهای خانوادگی را مدام در ابعاد مختلف تغییر میدهد. بسیار از ناهنجاری های اخلاقی خانواده امروز ریشه در عدم توجه به موارد ساده ای دارند که با گذشت زمان به یک مشکل غیر قابل حل تبدیل می شوند.
اختلاف عروس و مادرشوهر
یکی از مشکلات زوج های جوان زندگی کردن عروس و مادر شوهر در یک مکان است. اگر میخواهید زندگی مستقل و شادی داشته باشید بهتر است جدایی از مادر خود را حفظ کنید.
تناسب تحصیلات
عشق عامل مهمی برای استحکام خانواده محسوب می شود ولی سطح سواد و معلومات دو نفر هم نقش بسیار موثری در دیدگاه زن و شوهر نسبت به هم دارد. اگر سطح معمولا یا سطح سواد دو نفر فاصله اش به قدری زیادی باشد که یک نفر آگاهی طرف مقابل را بسیار کمتر از خودش ببیند و او را ضعیف و کوچک بشمرد و خودش را استاد و دیگری را شاگرد ببیند قطعا تاثیر ناخوشایندی بر رابطه خواهد گذاشت.
ناسازگاری جنسی
رابطه جنسی مداوم زناشویی که برای هر دو نفر لذت بخش باشد از بروز بسیار از مشکلات خانوادگی جلوگیری میکند. عدم هماهنگی نیاز جنسی یا عدم اشنایی با ارضا کردن همسر و عدم تمایل به آشنا شدن با علایق او در رابطه جنسی میتواند زمینه ساز مشکلات خانوادگی شود.
زندگی لوکس
در دنیای امروزه زندگی لوکس بر زندگی ساده غلبه پیدا کرده است و با توجه به فرهنگ مصرف گرایی امروزه و افزایش کالاهای لوکس خانواده ها برای رسیدن به این امکانات لوکس تحت فشار قرار می گیرند و عدم توانایی برای خرید برخی از این کالا ها منجر به احساس ناخوشایند در آنها می شود.
عدم شناخت کافی
شاید تصور کنید عدم شناخت فقط مخصوص ازدواج های سنتی است ولی در کمال تعجب با وجود راحت تر شدن ارتبات ها و کاهش آمار ازدواج سنتی باز هم زوجین زیادی بدون شناخت کافی وارد زندگی مشترک می شوند. علاقه مندی و عمیق شدن رابطه عاطفی در اغلب افراد مانع از سنجش صحیح دو نفر از یکدیگر می شود. زمانی که دو نفر صرفا به قصد ازدواج وارد یک رابطه می شوند و به جای این که وقت روی شناخت هم بگذارند به فکر سریعتر ازدواج کردن هستند بعد از ازدواج با شکست مواجه می شوند.
استفاده غلط از فمینیست
گاهی اوقات استفاده ابزاری از فمینیست میتواند بر مشکلات خانواده های امروزی دامن بزند. تشویق زنان به خشونت ، سر باز زدن از مسئولیت های زناشویی ، نپذیرفتن نقش مادری ، خیانت و غیره میتواند به زندگی خانوادگی آسیب بزند.
سنت های غلط
برخی زوجین به قدری درگیر سنت ها می شند که رابطه خودشان را فراموش میکنند. برگزاری مراسم مختلف ، جشن ها و هدیه های غیر ضروری ، چشم و هم چشمی ، جهیزیه سنگین ، عروسی مجلل ، دخالت اطرافیان و غیره که باعث فشار مالی و روانی زیادی بر زوجین می شود هم از مشکلات خانواده های امروزی است.
عدم استقلال فکری
اگر یک یا هر دو نفر زوجین با عدم استقلال فکری درگیر باشند و برای گرفتن هر تصمیمی باید نظر یکی از اعضای خانواده خودشان یا دوستانشان را بپرسند ، مشکلات جدیدی برای خانواده ایجاد خواهد شد. عدم استقلال فکری مهم ترین علت اختلاف و مشکلات خانواده های امروزش ایت. پسرانی که وابسته به مادرشان هستند و هر کاری را به او گزارش میدهند یا دخترانی که تمام وقتشان را در منزل پدر و مادرشان سپری میکنند و برای هر کاری تصمیم آنها را اعمال میکنند.
نداشتن مهارت حل مسئله
نداشتن مهارت حل مسئله یکی از مهم ترین علل دعوان و مشاجرات خانوادگی است. مثلا پدر به جای گفتگو از کتک زدن استفاده می کند یا زن و شوهر با هر اختلافی قهر میکنند.
نداشتن مهارت حل مسئله میتواند به زندگی فرزندان در آینده و زندگی زناشویی آسیب های زیادی بزند.
مشکلات مالی
عدم استقلال مالی و عدم تامین نیازهای مالی میتواند یکی از مهم ترین علل تنش و اختلاف در خانواده های امروزی باشد. مشکلات مالی فشار روانی زیادی به زوجین وارد میکند و همین فشار باعث ایجاد بی حوصلگی ، کم حرفی ، بدخلقی و در نهایت تضعیف رابطه عاطفی و جنسی زوجین می شود.
راه حل مشکلات خانواده های امروزی
اگر نمیتوانید با گفتگو یا مطالعه مطالب آموزشی مشکلات خودتان را حل کنید یا قبل از ازدواج به شناخت درستی از طرف مقابل برسید میتوانید از مشاوره قبل ازدواج یا مشاوره زوج درمانی استفاده کنید. از تقلیدهای کورکورانه از دیگران یا شعارهای جنبش های اجتماعی اجتناب کنید و سعی کنید هر مسئله یا تغییری را قبل از اجرا با مشورت هم و با منطق خودتان بررسی کنید.
اغلب ازدواج هایی که منجر به طلاق می شوند با عشق و علاقه شروع شده اند بنابراین باید ضمن احترام به محبت و علاقه ای که بین شما وجود دارد نسبت به حقوق قانونی تان محتاط باشید. برای زندگی خودتان چارچوب مشخص کنید و از حریم رابطه تان مراقبت کنید.
از سنت های اشتباه مثل عروسی لوکس ، جهیزیه گران ، مهریه بالا ، هدیه های آنچنانی و غیره پیروی نکنید. نیازی نیست برای هر عید و مناسبتی هدیه های گران قیمت بخرید. میتوانید با یک شاخه گل یک شام خوشمزه یا یک قرار عاشقانه موقعیت های مختلف را برای خودتان ماندگار و زیبا کنید.
بعد از ازدواج مستقل بودن و استقلال فکری را تمرین کنید. آسیب عدم استقلال فکری به زندگی زناشویی بسیار سنگین و جبران ناپذیر است و کمتری تاوان آن از بین رفتن صمیمیت بین زوجین خواهد بود.
مهارت حل مسئله را بیاموزید ، ناآگاهی زوجین از مهارت حل مسئله باعث می شود که نتوانند برای حل مشکلاتشان گفتگو کنند و درگیر قهر و دعواهای پی در پی شوند و از سویی دیگر نتوانند فرزندشان را به درستی تربیت کنند.
مدیریت مالی داشته باشید تا بتوانید از پس هزینه های زندگی بربیایید. قبل از تصمیم گرفتن برای فرزند آوری به فکر پشتوانه مالی باشید و بی گدار به آب نزنید.