هیات ورزشهای دانشگاهی استان زنجان با برنامه ریزی و ارایه طرحهای ورزشی ابتکاری برای بیش از ۴۰ هزار دانشجوی استان، به عنوان یک الگو و نمونه برای سایر دانشگاهها مطرح میشود.
به گزارش هیچ یک _ ورزش های دانشگاهی فعالیت و رقابتهای ورزشی غیر حرفهای در سطح دانشگاههاست که مسابقات جهانی این ورزشها هر ۲ سال یکبار به صورت المپیک ورزش های تابستانی و زمستانی تحت نظر فدراسیون بین المللی ورزش های دانشگاهی معروف به “یونیورسیاد” برگزار میشود.
این نهاد در سال ۱۹۴۹ به عنوان هیات مدیره جهانی سازمانهای ورزش دانشگاهی تاسیس شد و هم اکنون نیز کشورهایی از پنج قاره در فدراسیون ملی ورزشهای دانشگاهی عضو هستند.
فدراسیون ملی ورزشهای دانشگاهی جمهوری اسلامی ایران تیرماه سال ۸۴ یک و نیم سال بعد از فعالیت به عنوان عضو شورای ورزش پرورشی و شورای ورزش قهرمانی سازمان تربیت بدنی به طور رسمی و با هدف توسعه ورزش در دانشگاهها و ترویج سبک زندگی سالم، با همکاری ادارات کل بخش های آموزش عالی و هیات های استانی سراسر کشور افتتاح شد.
ورزشهای دانشگاهی گامی به سوی رشد و توسعه ورزش های قهرمانی و تعامل هر چه بیشتر دانشجویان و کارکنان دانشگاهها با یکدیگر است.تشکیل این فدراسیون گامی به سوی توسعه ورزش های قهرمانی در کشور بود و یکی از برکات آن ارتباط بیشتر بین سازمان تربیت بدنی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دیگر دانشگاهها و موسسات آموزش عالی است.
توجه به ورزش پرورشی به ویژه ورزش مدارس و دانشگاهها می تواند ورزش قهرمانی کشور را روز به روز گسترش دهد و این امر همواره از سوی فدراسیون ورزش های دانشگاهی دنبال می شود.
در استان زنجان نیز هم اکنون با تحصیل بیش از ۴۰ هزار دانشجو در رشته های مختلف، هیات ورزش های دانشگاهی به خصوص در سالهای اخیر فعالیت های چشمگیری داشته و قهرمانان زیادی را پرورش داده است که در میادین مختلف ورزشی افتخار آفرین بوده اند.
برای اطلاع هرچه بیشتر از ورزش های دانشجویان استان زنجان، خبرنگار ایرنا با سعید احمدی، رییس هیات ورزشهای دانشگاهی و مدیر تربیت بدنی دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت و گو کرده است.
هم اکنون هیات ورزشهای دانشگاهی استان زنجان در چه وضعیتی قرار دارد؟
این هیات طبق تعاملی که با تربیت بدنی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی استان دارد برنامه ریزی کرده و رویدادهای مختلف ورزشی را انجام می دهد.
این هیات سال گذشته جزو ۶ هیات دانشگاهی برتر کشور شناخته شد و امسال نیز طبق برنامه ریزی های انجام شده و تعامل با مدیران تربیت بدنی دانشگاههای استان، جزو هیاتهای برتر استان شناخته خواهیم شد.
بر این اساس هیات ورزش های دانشگاهی برنامه های ابتکاری را در دانشگاههای زنجان برگزار می کند.
سال قبل چه رویدادهای مهم ورزشی در این هیات برگزار شد؟
سال قبل با کمک دانشگاههای استان برگزاری چندین دوره المپیادهای ورزشی را در دانشگاههای استان داشتیم که دانشگاههای فعال در استان میزبان این المپیادها بود و به خصوص علوم پزشکی زنجان نیز سکاندار هیات ورزشهای دانشگاهی استان است که چندین دوره از رقابت ها را میزبانی کرد.
هیات ورزش های دانشگاهی زنجان علاوه بر میزبانی چندین دوره مسابقات، رویدادهای ورزشی را به صورت ابتکاری و به شکل مجازی برگزار کرده است.این هیات چندین دوره مسابقات کشوری را نیز میزبانی کرد که این رویدادها به صورت مجازی و برای اولین بار در کشور انجام می شد.
با ارتباطاتی که با فدراسیون ورزش های دانشگاهی داشتیم قرار بر این شد تا برنامه های ابتکاری استان را به صورت کتبی به فدراسیون اعلام کنیم تا الگویی برای دانشگاهها و استانهای دیگر در کشور باشیم چون اکثر برنامه های ما به صورت ابتکاری و برای اولین بار در کشور اجرا می شود.
تعامل دانشگاههای استان با این هیات چگونه است؟
بیشتر فعالیت این هیات در رشته های تیمی است که مورد استقبال جدی دانشجویان قرار دارد، علاوه بر دانشجویان، کارکنان دانشگاهها نیز از سوی این هیات در نظر گرفته شده اند.
بر این اساس اکثر مسابقات بین دانشجویان و کارکنان دانشگاهها انجام می شود و انتفاع و خروجی مثبت آن به دانشجویان می رسد.
این هیات در چه رشته هایی فعال است؟
کلیه رشته های ورزشی فعال در کشور جزو رشته های این هیات است که برای هر رشته یک انجمن تشکیل دادیم که مختص آن رشته ورزشی است و به طور خاص در آن رشته فعالیت می کند.
مسوولان ورزش و جوانان و روسای هیاتهای ورزشی نیز در این خصوص کمک حال ما هستند و در مسابقات نیز هیات را حمایت می کنند.
این هیات در تمام فصول سال فعال است، در تابستان که حتی دانشجویان در دانشگاه حضور ندارند، هیات فعالیت دارد.
تابستان امسال مسابقات مجازی را برگزار کردیم و حتی دانشجویانی که در محل دانشگاه حضور نداشتند در آن شرکت کردند و به این طریق حتی در ایام تعطیلی دانشگاه نیز دانشجویان از میادین ورزشی دور نیستند و این ابتکاری بوده است که برای اولین بار در سطح کشور رخ داد.
هیات ورزش های دانشگاهی زنجان چه جایگاهی میان سایر استان ها دارد؟
این هیات سال قبل با توجه به فعالیتهایی که در سطح کشور انجام می دهد و استقبال دانشجویان و کارکنان از شرکت در مسابقات و اینکه اکثر رقابتها را با دریافت مجوز برگزار کرده ایم جایگاه ششم کشوری را به خود اختصاص داد و با برنامه ریزی لازم و پیگیری و تلاش مستمر دانشجویان و کارکنان دانشگاهها امسال نیز به یقین جزو سه هیات برتر خواهیم بود.
همکاری دانشجویان با این هیات چگونه است؟
با توجه به اینکه مدیران تربیت بدنی دانشگاههای استان تعامل بسیار خوبی با این هیات دارند دانشجویان دانشگاهها نیز با کانال ارتباطی که از طرف مدیران ایجاد شده است تعامل بسیار خوبی با این هیات دارند و فعالانه در اکثر مسابقات ورزشی شرکت می کنند.
دانشگاههای مختلف استان با این هیات در ارتباط هستند به طور مثال دانشگاه علوم پزشکی زنجان بیش از ۶ هزار دانشجو دارد که اکثر آنها در مسابقات حاضر هستند و دانشجویان دانشگاه زنجان، آزاد، پیام نور و علمی کاربردی نیز در همه رویدادی ورزشی شرکت دارند و علاوه بر دانشجویان، کارکنان این دانشگاهها نیز به طور فعال در مسابقات شرکت می کنند.
مربیان این هیات از چه کانالی تامین می شوند؟
دانشگاهها اکثرا هیات امنایی هستند و خود دانشگاهها مربی دارند که با آنها قرارداد بسته می شود. دانشگاه علوم پزشکی و بقیه دانشگاهها برای هر المپیاد مربی در نظر می گیرند و دانشجویان زیرنظر این مربیان برای شرکت در المپیادهای کشوری و فدراسیونها، تمرین کرده و آماده می شوند.
به عنوان مثال سید محمد حسینی، دانشجوی رشته تربیت بدنی دانشگاه زنجان در رشته ووشو بخش تالو فعال است و در مسابقات یونیورساد جهانی چین مدال طلا را کسب کرد.
۲ مدال طلای جهانی در رده سنی جوانان، یک مدال نقره جهانی و یک نقره آسیا از عناوین اوست همچنین وی ۱۲ سال در تیم ملی جمهوری اسلامی ایران عضویت دارد.
این ورزشکار قهرمان از سال ۲۰۱۱ بازیکن تیم ملی ایران بود که در سال ۲۰۱۳ در مسابقات آسیای کره جنوبی مدال نقره، در مسابقات جهانی ۲۰۱۸ برزیل یک طلا و یک نقره و سال ۲۰۱۹ در مسابقات جهانی بزرگسالان مقام چهارم را کسب کرد. در مقطعی به دلیل شیوع کرونا مسابقاتی برگزار نشد و در سال ۲۰۲۳ در مسابقات المپیک دانشجویان در کشور چین مدال طلا را به گردن آویخت.
برنامه هیات برای نیمه دوم سال چیست؟
با توجه به اینکه روز دانشجو، دهه فجر و دیگر مناسبت ها را پیش رو داریم، برنامه های مختلفی را با همکاری هیات های ورزشی درنظر گرفته ایم که از جمله آنها برگزاری مسابقات والیبال بین دانشگاهها و موسسات آموزش عالی استان و مسابقات بسکتبال و رشته های مختلف دیگر است.
این هیات حتی به ورزش های همگانی نیز روی آورده و برگزاری پیاده ورزش های همگانی پیاده روی و کوهپیمایی در برنامه کاری هیات ورزشهای دانشگاهی استان زنجان قرار گرفته است.روی و کوهپیماییهای گروهی از جمله این ورزش هاست که تاکنون برگزار نشده بود.
این ورزش ها نیز بعد از این طبق هماهنگی با مدیران تربیت بدنی دانشگاههای استان بین دانشجویان و کارکنان دانشگاهها اجرا خواهد شد که علاوه بر سلامت جسمانی و نشاط و شادابی، موجب تعامل هرچه بیشتر بین دانشجویان و کارکنان دانشگاههای استان خواهد شد.
از ظرفیت دانشجویان در اعزام ها به چه نحوی استفاده می شود؟
در اکثر مسابقات کشوری طبق نامه یا ابلاغی که از سوی فدراسیون ارسال می شود، با هماهنگی هیات مربوطه، مسابقات انتخابی را در استان برگزار می کنیم و منتخبان به مسابقات کشوری اعزام می شوند.
هیات ورزش های دانشگاهی محل خوبی برای فعالیت ها و پیشبرد اهداف ورزشی استان است چراکه قشر عظیمی از جوانان این شهر جزو هیات دانشگاهی هستند که می توانند کمک حال ما باشند و اهداف هیات را پیش ببرند.
بهترین رتبه ما در مسابقات کشوری چه بوده است؟
در اکثر مسابقات کشوری بیشترین مدال ها را ورزشکاران هیات ورزش های دانشگاهی استان زنجان کسب کرده اند و چندین مدال طلا، نقره و برنز و دیگر سکوها در اختیار این ورزشکاران بوده است.
امسال اعزام به مسابقه از سوی این هیات نداریم ولی سال آینده قطعا ورزشکارانی اعزام خواهند شد.
این هیات ورزشی چه دغدغه ها و درخواست هایی دارد؟
از روسای هیاتهای ورزشی استان می خواهیم که دست ما را بگیرند چراکه ما سیاست و اهداف این هیاتها را در دانشگاههای استان پیش می بریم.
این دانشجویان، همان جوانان شهر و از هیات ورزشهای دانشگاهی هستند که می توانیم با تعامل و هم افزایی هرچه بیشتر برنامه ها و اهداف را محقق کنیم.
خوشبختانه مسوولان ورزشی دانشگاهها به خصوص در دانشگاه علوم پزشکی، نگاه مثبتی به ورزش دارند که همین موضوع باعث شده است که اکثر میزبانی ها را بگیریم که ادامه دار بودن این امر موجب رشد و توسعه استان در بُعد ورزشی خواهد شد.