شمشیربازان زنجانی به خصوص در اسلحه اپه همواره مدعی و پیشتاز بوده و جزو پنج تیم برتر کشور هستند و همه ساله تعدادی از ورزشکاران بنام و توانمند استان در ترکیب تیم ملی و در اعزام به مسابقات برون مرزی حضور دارند.
به گزارش هیچ یک _ شمشیربازی در زمره ورزشهای با قدمت طولانی است که اگرچه در نگاه اول ورزشی مردانه به نظر می آید اما در سالهای اخیر بانوان علاقه مند بسیاری را به خود جلب کرده است به طوریکه گاه بانوان از آقایان در این رشته ورزشی پیشی گرفته اند.
تمرینات این ورزش به صورت ۲ نفره و مسابقات آن نیز هم به صورت انفرادی و تیمی برگزار میشود.
فعالیت این رشته ورزشی در ایران از سال ۱۳۲۸ و در استان زنجان از سال ۱۳۸۴ آغاز شد و هم اکنون در رده های سنی نونهالان، نوجوانان، جوانان و بزرگسالان و در بخش زنان و مردان ورزشکار دارد.
خبرنگار برای اطلاع از وضعیت ورزش شمشیربازی در زنجان با مهدی رضایی، سرپرست هیات شمشیربازی استان زنجان گفت و گو کرده است.
در حال حاضر چه برنامه هایی در دستور کار هیات شمشیر بازی استان زنجان قرار دارد؟
از چند ماه قبل که سکان هدایت این هیات را به دست گرفته ایم هدف و برنامه، ساماندهی هیات و برنامه ریزی برای رشد و توسعه این رشته ورزشی بوده است.
هم اکنون در حال اعزام ورزشکاران و مربیان به مسابقات و دوره های مختلف هستیم و اتفاقات خوبی برای این رشته ورزشی پیش رو خواهیم داشت.
مجمع انتخابات شمشیربازی استان هم طی روزهای آینده برگزار خواهد شد. این مجمع به دلیل حضور رییس فدراسیون در کنگره جهانی آسیایی شمشیربازی به تاخیر افتاده است.
شمشیربازی در مجموع چه نوع ورزشی است؟
شمشیربازی رشته ورزشی کلاسیک است؛ ورزشکار در حین اینکه سختی های ورزش را تحمل می کند، تمرینات تمرکزی و ذهنی بالایی را نیز نیاز دارد. شاید دلیل استقبال کم از این رشته، پررنگ نبودن جنبه قهرمانی آن است.
به طور معمول همه ساله هشت شمشیرباز برتر از زنجان به اردوهای تیم ملی معرفی می شود.در سالهای اخیر هشت ورزشکار از استان در ردههای مختلف سنی به اردوهای تیم ملی دعوت شدند که هم اکنون نیز در بخش بانوان سونیا احمدی شمشیرباز نوجوان نوظهور در این رشته ورزشی و جزو هشت نفر برتر کشور است. به طور معمول استان زنجان همه ساله هشت نفر را برای اردوی تیم ملی معرفی میکند.
همچنین محمد اسماعیلی شمشیرباز زنجانی تنها ورزشکاری است که در دوره اخیر به نمایندگی از ایران برای المپیک اقدام کرد و در رشته اپه در مسابقات با اختلاف یک امتیاز نتوانست سهمیه المپیک را کسب کند. اسماعیلی در مسابقات شمشیربازی انتخابی زون آسیا در اپه مردان به رقابت با حریفان خود پرداخت.
انوع اسلحه ها در شمشیربازی چه ویژگی ها و قوانینی دارد؟
ورزش شمشیربازی در سه اسلحه اپه، ساب و فلوره فعال است، اسلحه فلوره در این رشته به عنوان مادر اسلحه ها شناخته شده است. هر کدام از این اسلحه ها که در شمشیربازی استفاده می شود، ویژگی های خاصی دارد. فلوره سبکترین شمشیر را دارد و بعد از آن به لحاظ وزنی ساب، سنگینتر از اسلحه اپه است.
در امتیازگیری نیز هر یک از این اسلح ها متفاوت هستند، اسلحه فلوره نیم تنه بالا بدون سر، اسلحه اپه کل بدن است و در اسلحه ساب نیز از نیمه تنه بالای کامل، امتیاز گیری می شود.
هر ورزشکاری بنا به اسلحه ای که به کار می گیرد، شناخته می شود به عنوان مثال ورزشکاران شمشیرباز، فلوریست، اپه ایست و یا سابیست هستند.
فواید ورزش شمشیربازی و نقاط قوت آن نسبت به دیگر رشته ها در چیست؟
برخلاف دیدگاه های عمومی و نگاه اول، شمشیربازی ورزشی پرتحرک و سنگین بوده و در این ورزش هم ذهن و هم جسم درگیر است.
همه ورزشکاران فعال در این رشته باید دارای فیزیک مناسب و تمرینات بدنسازی خوبی باشند. به لحاظ ذهنی نیز این ورزش تمرکز را بالا برده و موجب واکنش های با سرعت بالا می شود. گاه سرعت عکس العمل ورزشکاران بعد از مدتی تمرین برای خودشان نیز تعجب آور است.
ورود به این رشته محدودیت سنی ندارد به طور معمول از هشت سالگی امکان آغاز فعالیت شمشیربازی وجود دارد. ورزشکاران از ۱۳ سالگی نیز وارد بعد قهرمانی می شوند اما بسته به استعداد، علاقه و انگیزه ورزشکاران استثناهایی نیز در آن وجود دارد.
در شمشیربازی ورزشکاران از روزهای ابتدایی تمرین در جو ورزش قهرمانی قرار می گیرند و این متفاوت با دیگر رشته هاست.می توان گفت این ورزش هم رزمی است و هم نیست، تنها ورزشی است که می توان در آن هم بر موارد خاص ذهنی و تکنیک های ذهنی کار کرد و هم فیزیک و توانایی جسم را تقویت نمود.
ویژگی خاص این ورزش به طور عمومی این است که در شمشیر بازی اتفاقها متفاوت است از اولین روزهای تمرین، ورزشکاران در جو قهرمانی قرار می گیرند و به لحاظ روانی تاثیرگذاری آن بی نظیر است به طوریکه تمرکز ذهنی و اعتماد به نفس به طور چشمگیری افزایش می یابد و در این رشته به موارد تربیتی و اصول اخلاقی نیز بیشتر پرداخت می شود.
آیا شمشیربازی از رشته های ورزشی گرانقیمت و پرهزینه محسوب میشود؟
شمشیربازی جزو ورزشهای گرانقیمت است تقریبا همه ابزار و تجهیزاتی که برای این ورزش استفاده می شود وارداتی است از همین رو هیات شمشیربازی تجهیزات لازم را خریداری کرده و در ابتدای فعالیت علاقه مندان آنها را در اختیار ورزشکاران قرار می دهد تا با چند جلسه تمرین و تجربه میزان استعداد و علاقه خود را به این رشته بسنجند.
پس از این تمرینات هم در بخش آقایان و هم بانوان که در سالن مرکزی شمشیربازی « بعثت» انجام می شود ورزشکاران می توانند ابزار و تجهیزات مورد نیاز خود را به صورت شرایطی و اقساطی تهیه کنند.
به دلیل اینکه تجهیزات ورزشی این رشته وارداتی است، ورزشکاران نمی توانند آنها را از فروشگاههای سطح شهر تهیه کنند.
در حال حاضر ورزشکاران این رشته در استان چه جایگاه و رتبه هایی دارند؟
هم اکنون حدود ۵۰ شمشیرباز در بخش آقایان و بانوان در این رشته به طور رسمی فعال هستند. با اقدامات انجام شده استقبال بانوان از این رشته افزایش یافته است به طوریکه بیش از ۳۰ نفر از ورزشکاران این رشته را بانوان تشکیل می دهند.
این رشته ورزشی در استان ظرفیت و پتانسیل بالایی برای رشد و توسعه دارد و ورزشکاران آن همواره جزو قهرمانان کشوری هستند. به لحاظ بستر و تجهیزات نیز شمشیر بازی زنجان هم اکنون دارای سالن اختصاصی استاندارد است که این سالن جزو پنج سالن برتر کشور محسوب می شود و قابلیت برگزاری مسابقات مختلف داخلی و خارجی را دارد.
استقبال بانوان زنجانی در سالهای اخیر از رشته ورزشی شمشیربازی افزایش یافته است.محمد اسماعیلی، امیر خلفی و میثم نوروزی از جمله شمشیربازان مطرح زنجان هستند. میثم نوروزی یکی از ورزشکاران بنام این رشته در استان که از ۱۲ سالگی شمشیربازی را آغاز کرده است هم اکنون با ۲۷ سال، عناوین مختلف و مدال های رنگارنگ داخلی استانی و قهرمانی کشور و بین المللی را در کارنامه ورزشی خود دارد و به مدت ۶ سال عضو پایه تیم ملی نوجوانان، جوانان، امید و بزرگسالان بوده است.
این ورزشکار در رده سنی نوجوانان جزو چهار نفر کشوری بود که از سوی مربی معرفی و وارد تیم ملی شد. در همان سن پایین سهمیه المپیک جوانان و نوجوانان چین را کسب و وراد مسابقات بین المللی شد و به عنوان کاپیتان تیم در مسابقات آسیایی شرکت و نتایج خوبی را کسب کرد. چند دوره نیز جزو هشت و پنج نفر برتر آسیا بود و در مسابقات تیمی هم جزو چهار تیم برتر آسیا قرار گرفت.
درحال حاضر نیز سه ورزشکار شمشیرباز استان زنجان عضو تیم ملی هستند.
برای ارتقای شمشیر بازی چه برنامه هایی در دستور کار هیات قرار دارد؟
در سه ماه اخیر با رییس فدراسیون و مدیرکل ورزش و جوانان استان زنجان جلسات متعددی برگزار کردیم که هدف جذب منابع مالی، تجهیزات و گسترش سالن ها بوده است تا بتوانیم نفرات بیشتری را جذب کنیم.
استعدادیابی های مختلفی را برنامه ریزی کرده ایم که بعد از برگزاری مجمع انتخاباتی ادامه دار خواهد بود تا اتفاقات خوبی برای شمشیربازی زنجان رقم بخورد و ملی پوشان جدیدی نیز معرفی شوند.
شمشیربازی نیز همانند سایر رشته های ورزشی برای رشد و توسعه و پرورش قهرمانان و افتخار آفرینی در میادین مختلف، نیازمند حمایت مالی فدراسیون و بخش خصوصی است.
زنجان از استانهای مستعد در ورزش شمشیربازی است و شایستگی قرار گرفتن در سکوهای قهرمانی را دارد از همین روز باید فرصتهای لازم برای رشد و ارتقای این رشته فراهم شود.