به گزارش از شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، موضوع بنزین و قیمت آن همواره برای جامعه اهمیت ویژهای دارد. حمل و نقل شخصی در ایران بر پایه بنزین است و تنوع چندانی در سوختهای دیگر وجود ندارد. اگرچه در دهههای گذشته تلاش شده تا سی ان جی نیز بخشی از سهم را در سبد سوخت خودروها داشته باشد، با این حال سهم آن در خوشبینانهترین حالت از ۲۰ درصد
تجاوز نمی کند.
بنابراین قیمت بنزین برای اقشار مختلف جامعه مورد اهمیت است. از همین رو است که برخی منتقدان و مخالفان دولت در برهههای مختلف شایعه گرانی بنزین را با هدف ایجاد التهاب در جامعه بر سر زبان ها میاندازند تا فضای جامعه را به این بهانه ملتهب کنند.
این شایعه از آن رو در جامعه بیشتر مورد توجه است که آخرین افزایش قیمت بنزین در آبان ۹۸ بدون آمادگی افکار عمومی و به صورت ناگهانی صورت گرفت و همین موضوع باعث از دست رفتن بخشی از اعتماد عمومی جامعه شد و هر کجا که مخالفان کشور به دنبال بر هم زدن فضای جامعه هستند، یک پای آن بنزین است و شایعه گرانی آن.
اگرچه در پایان سال گذشته و همزمان با تصویب بودجه ۱۴۰۲، مجلس و دولت بارها اعلام کردند که افزایش قیمت بنزین در این سال مطرح نیست، اما شایعهسازان بیکار ننشستند و درست در میانه فروردین بار دیگر شایعه افزایش قیمت بنزین را مطرح کردند.
مطرح کردن شایعه گرانی بنزین در قالب اطلاعیه باعث شد در نگاه اول باورپذیرتر جلوه کرد اما با نگاهی دوباره مشخص شد که این اطلاعیه پر از تناقض است.
در این اطلاعیه به عنوان سوال اول این نکته خودنمایی میکند که مگر مصوبات دولت را شورای نگهبان باید تایید کند. شورای نگهبان تنها وظیفه تایید یا رد مصوبات مجلس را دارد و دولت هر مصوبهای داشته باشد پس از ابلاغ آیین نامه اجرایی آن به دستگاهها توسط معاون اول قابل اجرا خواهد بود.
نکته دیگر این است که تغییر قیمت بنزین باید از مجاری رسمی به قانون تبدیل شود و این میان هیچ قانونی برای تغییر قیمت بنزین وجود ندارد. نه مجلس مصوبهای داشته و نه سران ۳ قوه تصمیمی برای گرانی بنزین گرفتهاند.
این شایعات برای چندمین بار باعث شد تا جواد اوجی، وزیر نفت امروز (چهارشنبه) در حاشیه جلسه هیات دولت اعلام کند: بارها و بارها تاکید کردهام، هیچگونه افزایش قیمت بنزین در دستور کار دولت و مجلس نیست.
یکی از مواردی که شایعه سازان از آن به عنوان مقدمه گرانی بنزین یاد می کنند، اعلام مصرف روزانه بنزین در ایام نوروز است.
این در حالی است که این اقدام هر ساله از سوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اعلام میشود و سند مشخصی برای محاسبه مصرف بنزین و تغییر رفتار مردم در شرایط مختلف در ایام نوروز است.
به طور مثال در فروردین سال ۹۹ درست در هیاهوی کرونا و محدودیتهای تردد، اعلام شد که مصرف بنزین در ایام نوروز به حدود ۴۰ میلیون لیتر در روز رسیده است. ثبت این اعداد به عنوان گنجینهای برای بررسیهای آینده مورد توجه است و تاکید بر این نکته باز هم ضروری است که این اولین سالی نیست که مصرف روزانه بنزین در ایام نوروز اعلام میشود.
نکته مهم آن است که شایعه گرانی بنزین درست در زمانی مطرح شد که دولت توانست با وجود افزایش چشمگیر مصرف بنزین و رکوردشکنیهای پیاپی مصرف، بدون هیچ اختلالی، سوخت مورد نیاز مسافران نوروزی را تامین و توزیع کند.
وزیر نفت تاکید کرد که در ایام نوروز در هیچ یک از ۴هزار و ۴۰۰ جایگاه بنزین مشکل کمبود بنزین نداشتیم.
برای کم رنگ کردن این دستاورد دولت، چه بهانهای بهتر از طرح شایعه افزایش قیمت بنزین در شکل و شمایلی جدید که تا چند روز در فضای مجازی مطرح میشود.